Cluster Noord
 

Repressie

Repressie is voor velen het meest zichtbare deel van wat de brandweer doet. Hier valt elke vorm van incidentbestrijding onder, of het nu een grote ramp, een brand of een hulpverlening betreft.

Bij brand moet u denken aan: bermbrand, containerbrand, autobrand, keukenbrand, maar ook scheepsbranden in de Biesbosch. Hulpverlening is iets uitgebreider; Het kan hier gaan om ongevallen, maar ook om bijvoorbeeld een liftopsluiting, een dier in nood, een omgewaaide boom op een dak tijdens een storm of ondergelopen kelders na hevige regenval. Zelfs voor incidenten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn wordt de brandweer met regelmaat opgeroepen: bij gaslekkages of gevonden vaten met een onbekende stof langs de weg zal de brandweer metingen verrichten en schadebeperkende maatregelen treffen.

Het repressieve optreden ofwel de "uitruk” van de brandweer vindt plaats door de brandweervrijwilligers van de posten uit de zes gemeenten. Deze vrijwilligers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gedurende het hele jaar paraat voor het geval een melding (alarmering) komt. En zo’n melding kan dus ook echt elk moment van de dag komen: tijdens het boodschappen doen; op het verjaardagsfeestje van de kinderen; ’s nachts tijdens het slapen; tijdens het uitlaten van de hond of gewoon overdag tijdens het werk.
 

Hoe gaat de alarmering in zijn werk

Een melding komt via het landelijke telefoonnummer 1-1-2 binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK) in Tilburg. De centralist noteert alle gegevens, wat is er aan de hand en waar precies, en enkele momenten later wordt de pager van de vrijwilligers van de dichtstbijzijnde uitrukpost geactiveerd.

 

De gealarmeerde vrijwilligers zorgen dan dat ze zo snel mogelijk naar hun uitrukpost gaan om vervolgens in een compleet uitruktenue (brandweeroverall, brandweerhelm, laarzen en handschoenen) in de tankautospuit te stappen. Als het voertuig compleet bezet is (minimaal één chauffeur, één bevelvoerder en vier manschappen) rijdt deze al naargelang de prioriteit met optische- en geluidssignalen naar de plaats van het incident.